Aug 27 2010

Golirea cache-ului si a buffer-ului

Categorie: DBA | SQL Server | T-SQLCatalin Dumitru @ 07:24

In cazul testelor de performanta este necesara pastrarea conditiilor de testare pe durata tuturor testelor. SQL Server optimizeaza rularea codului folosind 2 memorii tampon: cache si buffer. In prima se vor stoca planurile de executie iar cea de-a 2-a se vor stoca date.

Cand o procedura stocata este executata, se genereaza un plan de executie sau se foloseste din cache daca se gaseste unul. Pentru a testa timpii de executie pentru codul sql este nevoie de recrearea conditiilor de rulare pentru toate testele, cea mai la indemana metoda este golirea cache-ului. Altfel, rezultatele testelor nu sunt concludente si asta pentru ca la prima rulare, daca planul de executie nu se gaseste in cache, SQL Server va compila procedura si va genera un plan nou de executie. La iteratia urmatoare, se va refolosi planul generat de prima rulare. Pentru a "goli" memoria cache se foloseste instructiunea DBCC FREEPROCCACHE. Aceasta intructiune va invalida planul de executie din cache iar la urmatoarea rulare a procedurii va forta generarea unui nou plan de executie.

In mod asemanator, SQL Server foloseste un cache pentru date, o memorie tampon. Acest buffer ofera o viteza de returnare a datelor mai mare pentru ca retine date in memoria RAM, practic, nu se mai utilizeaza hard disk-ul decat pentru datele ce nu se regasesc in buffer. Pentru a goli memoria buffer se foloseste DBCC DROPCLEANBUFFERS.

DBCC FREEPROCCACHE
DBCC DROPCLEANBUFFERS

Etichete: , ,